Pestera Muierii

Aflata in muntii Parang pe teritoriul judetului Gorj , mai precis in localitatea Baia de Fier ( dupa zacamintele de minereu de fier ) Pestera Muierii este poate cea mai mare atractie turistica de acest gen din tara .
Oamenii de stiinta au dovedit  ca aceasta pestera a fost folosita inca de acum 30.000 de ani , fapte dovedite in urma analizarii celor trei schelete umane gasite in galeriile acestei pesteri .
Aceasta se intinde pe patru nivele cu o lungime totala de aprox 7000 metri din care doar nivelul superior de cca. 900 m este accesibil turistilor .
Dupa cum scriam mai sus Pestera nu este numai o comoara speologica si si arheologica , in galeriile subterane greu acesibile s-a descoperit un adevarat cimitir de animale preistorice schelete de : lei , hiene lupi , vulpi , mistreti , capre si ursi preistorici in total 183 de schelete a animalelor ce si-au gasit sfarsitul aici evident in urma unui cataclism natural , cel mai probabil Marele Potop .
Despre care o echipa internationala de cercetatori spun ca defapt Marele Potop s-a produs in zona Marii Negre unde acum aprox 7.500 de ani in locul acesteia exista doar un lac cu apa dulce si asezari omenesti iar in urma unor fenomene naturale ce au determinat revarsarea Marii Mediterane s-a format Marea Neagra .
Deci efectul tunami al revarsarii poate fi un motiv credibil al cataclismului din Pestera Muierii .....
Numele ,, Pestera Muierii " are nenumarate explicatii , una din ele ar fi datorita craniului intact ce a apartinut unei persoane de sex feminin ( ce poate fi vazut la muzeul Antipa din Bucuresti )
O alta legenda spune ca Pestera era folosita ca loc de refugiu du mii de ani , sub amenintarea invaziei cotropitorilor cand barbatii mergeau la lupta femeile impreuna cu batrani si copii gaseau in aceasta pestera refugiul ideal ce le oferea nenumarate cai de iesire in caz de pericol .


Acces :  Bucuresti - A1 - Pitesti - E81/67 - Horezu - 67/675C - Baia de Fier ( Pestera Muierii )   aprox 5 ore